Franco Fontana


Als fotograaf ben ik op verschillende manieren bezig.
Het kan zijn dat ik meedoe aan een cursus of workshop, waarbij ik me aan de opdracht houd. Soms ben ik puur registrerend bezig om een mooie herinnering over te houden aan een speciale gebeurtenis. Maar andere keren ben ik gewoon bezig om het bezig zijn. Omdat het eenvoudigweg heerlijk is om me helemaal alleen te concentreren op wat ik zie en te onderzoeken wat ik ermee kan doen. Verschillende gezichtspunten uitproberen, variëren met instellingen, andere belichtingen uitproberen.
Juist in die, wat ik dan maar even voor het gemak autonome fotografie noem, is toch wel een bepaalde rode draad te ontdekken. Namelijk die van eenvoud, lijnen, vormen en structuren.

Op een gegeven moment wees Rien Welman, de docent waar ik een cursus volgde, me op de fotograaf Franco Fontana.
Franco Fontana is een Italiaanse fotograaf. Zijn bekendheid komt doordat hij kleur in de kunst-fotografie heeft gebracht. Hij wordt ook wel de “meester van de lijn” genoemd, mede door zijn originele wijze waarop hij het landschap en de architectuur op de gevoelige plaat heeft vastgelegd. Eenvoudige foto´s van doodgewone en alledaagse landschappen die uiteindelijk prachtige abstracte kunstwerken worden. Abstract, maar toch realistisch

This slideshow requires JavaScript.

Zijn foto’s kan ik niet evenaren, maar die lijnen, die vormen, die blijven boeien. Door deze op te zoeken bij het maken van een foto, zijn er oneindig veel mogelijkheden.

Kijkend naar zijn foto’s ga ik af en toe toch een beetje vergelijken:


Links mijn foto, rechts die van Franco Fotana

En wat dacht je van deze schaduwen?


Links mijn foto, rechts die van Franco Fotana

En hoewel ik niet iemand ben die foto’s probeert na te maken, Franco Fontana is en blijft zeker een inspiratiebron.

Bron foto’s van Franco Fontana:  http://www.arpsgallery.com/index.php